8 маја, 2021

Herc Time

odvikavanje od kockanja

Žene i kockanje

3 min read

Nasuprot rasprostranjenom verovanju da je patološko kockanje problem sa kojim se suočavaju uglavnom muškarci, noviji podaci i saznanja ukazuju na sve veći porast žena koje su razvile ovu vrstu zavisnosti. Noviji podaci pokazuju da u životnoj dobi od 45-65 godina, broj žena sa problemom patološkog kockanja premašuje broj muškaraca. Kao i to da najveći broj žena koji traži pomoć povodom ovog problema ima između 40-60 godina. Međutim postoje razlike u načinu, kao i motivima za kockanjem između muškaraca i žena.

Žene najčešće kockaju u tajnosti, od kuće. Najveći broj žena koji razvije problem patološkog kockanja, koristi ovu vrstu aktivnosti za beg i odvajanje od realnosti, od egzistencijalnih i  emotivnih problema, nezadovoljstva, nekog oblika zlostavljanja i zanemarivanja ili usamljenosti. Ovi razlozi za kockanje su ono što žene najviše razlikuje od muškaraca kada je u pitanju ova vrsta zavisnosti, jer je za muškarce karakterističnija dobit od ove aktivnosti, uzbuđenje i stimulacija, kao i adrenalin koju ostvaruju tim putem. Usled toga žene biraju vid igara koje su mnogo više zasnovane na sreći, kao što su slot aparati, bingo, lutrija, video poker i uopšteno igre koje ne zahtevaju veliki mentalni angažman i koje se brzo odvijaju, upravo iz razloga što pružaju distrakciju, redukciju stresa i neku vrstu „utrnulosti“. Žene počinju da kockaju u kasnijim godinama, ali u samom početku rade to mnogo češće i brže razvijaju zavisnost, te se brže javlja i potreba da se potraži stručna pomoć. Okidači za žene da počnu sa ovom aktivnošću, uglavnom su neka vrsta krizne situacije i stresne promene u njhovom životu, otkaz ili odlazak u penziju, razvod ili gubitak neke drage osobe, nezadovoljstvo i doživljaj neispunjenosti, dok anksioznost i depresija takođe mogu biti propratni problemi. Usled stigme koju ove žene nose, očekivanja društva u kojima je žena ta koja brine o drugima, uloge majke, ćerke i osobe koja treba da se primerno ponaša, žene mnogo više skrivaju ovu vrstu aktivnosti i vrlo su tajnovite, te teže traže pomoć ali usled manje finansijske nezavisnoti, njihov problem se brže razotkriva.

 

Očekivanja vezana za ulogu žene u današnjem društvu, a samim tim i teže prihvatanje društva i okoline, žena koje su razvile ovu vrstu problema su otežavajući faktori za njihovo obraćanje bližnjima i javljanje institucijama koje pružaju pomoć. Ovo može da dovode do udaljavanja od prijatelja, zanemarivanja dece, ugrožavanja poslovnih pozicija usled stida i krivice, kao i opšteg narušavanja socijalnih odnosa. Izbegavanje traženja pomoći je povezano sa strahom od osude i izlaganjem krivici i sramoti, usled takvog ponašanja, dok nedovoljna i neprecizna  informisanost na ovu temu, kasnije otežava i njihovo ponovno uključivanje u društvo nakon oporavka. Ipak sve su češći primeri vrlo uspešnih i poznatih žena koje su potražile pomoć i istupile hrabro u javnost pričajući o ovom problemu iz njihovog ugla, što doprinosi većem širenju svesti, uklanjanja tabua i kvalitetnijoj informisanosti na ovu temu.

Porodica i kockar

 

More Stories

3 min read
1 min read
Call Now ButtonPozovi