Preporučujemo

 • Roman "Ulog"

  "Kockanje je kao živo blato. Što se više pomeraš sve brže i dublje toneš, i zato ne traži sreću u ma kom dobitku jer sreća se ne može dobiti, može se samo izgubiti." Dejan Stanković
  opširnije...

 • Patološko kockanje uzroci i posledice

  "Ova je knjiga napisana sa ciljem da bude korisna i razumljiva svima. Trudio sam se da reči budu jednostavne, te da bude jasna i razumljiva i najmlađim čitaocima. Dakle, moj cilj je bio da ova knjiga uđe u vaš dom, bude prijatelj svakom članu vaše porodice i da svako od vas pronađe nešto zanimljivo u vezi sa kockanjem kao patološkom pojavom." Dejan Stanković
  opširnije...

 • Roman "Zbogom kockanje"

  Izašla je nova knjiga Dejana Stankovica ``Zbogom kockanje``. Treća po redu knjiga koja obrađuje temu kockanja i kroz čiju radnju su opisane posledice neumerenog kockanja. Knjiga je napisana po istinitim pričama bivših kockara.
  opširnije...

 • Forum

  Uključite se u diskusije o problemima vezanima za patološkog kockanja, prevenciju patološkog kockanja, i pročitajte ispovesti ostalih članova foruma.
  opširnije...

Arhiva

Lutrija i televizije navode građane na kockanje

Sreda 24. Februar 2010.

Državna lutrija Srbije i televizije sa nacionalnom frekvencijom, najviše Radiotelevizija Srbije i Pink, navode građane na kockanje a da ih pri tom ne upozoravaju o štetnosti kockanja, izjavio je danas osnivač SOS centra za pomoć patološkim kockarima Dejan Stanković.


"Građani se navode na kocku igrama "Loto", "Bingo", "Mobto", "Naš auto našim gledaocima" i sličnim, a da se istovremeno ne upozoravaju na štetnost kockanja. Zato ćemo pozvati televizije da u uglu ekrana stoji broj našeg SOS telefona za pomoć patološkim kocarima 064-333-111 koji je osnovao Herc fond", rekao je Stanković, i dodao da će od svih priređivača igara tražiti da na uplatnim mestima postave obaveštenje o SOS telefonu za pomoć patološkim kockarima.

On je istakao je da u Srbiji tri i po miliona građana igra neku vrstu igara na sreću i da, prema statistikama, svaka peta osoba koja pokaže interesovanje za igru postane patološki kockar, što znači da u Srbiji živi 700.000 građana "pod rizikom" patološkog kockanja.

"U evropskim zemljama se od igara na sreću za prevenciju kockanja izdvaja između pet odsto, kao u Poljskoj, do 30 odsto, kao u Grčkoj, a u Srbiji ni dinar. Nas su svi odbili, Državna lutrija Srbije, Ministarstvo zdravlja, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić. Za njih kocka nije problem, pitaju nas zašto pravimo problem tamo gde ga nema", rekao je Stanković.

On je podsetio da RTS u udarnom terminu poziva građane da šalju sms poruke uz obaveštenje da je moguće poslati najviše 1.000 poruka i upitao da li je takvo obaveštenje "na ivici ludila".

"Nama se javljaju ljudi koji su zavisni od slanja takvih poruka. Ako neko pošalje 600 poruka, ne mora 1.000, onda je potrošio 500 evra", rekao je Stanković.

Psiholog i suosnivač SOS centra Jelena Manojlović rekla je da su terapije koje primenjuje u centru individualne i izlečeno 85 odsto onih koji su se prijavili, kao i da terapija traje od tri meseca do godinu dana, a da se za odvikavanje od kockanja prijavljuju i deca od 13 godina i 14 godina.

Stanković je izrazio sumnju da će biti uspešan predlog zaštitnika građana Saše Jankovića za izmenu Zakona o igrama na sreću, po kojem bi kockarnice i kladionice bile izmeštene na dva kilometra od škola, jer je to, kako je ocenio, gotovo nemoguće sprovesti.

On je rekao da zavisnici od kockanja mogu da se obrate za pomoć na SOS telefon 24 sata dnevno, kao i preko internet sajtova www.stankovicdejan.com, www.kockanje.org, kao i da je u toku izrada sajta www.soscentar.com.


Državna lutrija odgovorno organizuje igre na sreću

Državna lutrija Srbije saopštila je danas da odgovorno i u skladu sa zakonom priređuje igre na sreću i da vodi računa o edukaciji svojih igrača o značaju
kontrole učestvovanja u tim igrama.

"Poučeni iskustvom i primerima iz prakse lutrija u svetu, pre više od godinu dana započeli smo više različitih inicijativa u pogledu prevencije i podrške u lečenju patološkog kockanja u Srbiji", saopštila je lutrija. Državna lutrija saopštila je da je pokrenula inicijativu za prevenciju i lečenje patološkog kockanja, u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje, što je institucija sa najdužom praksom primarne prevencije i lečenja tog oblika psihijatrijskog poremećaja.

"Ta inicijativa uskoro će obuhvatiti mrežu centara za pomoć zavisnicima, kao i organizaciju kampanje u cilju informisanja javnosti o toj pojavi i načinima za pomoć zavisnicima, kroz liflete (letke) i upozorenja na licu mesta u mreži od preko 4.000 prodajnih objekata Državne lutrija Srbije", navodi se. Lutrija je dodala da će specijalna pažnja biti posvećena edukaciji opšte populacije, maloletnika i njihovih roditelja, a da će pomoć biti pružena i osobama koje su razvile zavisnost od patološkog kockanja i njihovim porodicama.

Izvor: Blic


Nazad na početnu stranu | Podeli sa prijateljima

© Herc Time 2013. Sva prava zadržana. Design by Nenad Gal powered by Fluid 960 Grid System