Preporučujemo

 • Roman "Ulog"

  "Kockanje je kao živo blato. Što se više pomeraš sve brže i dublje toneš, i zato ne traži sreću u ma kom dobitku jer sreća se ne može dobiti, može se samo izgubiti." Dejan Stanković
  opširnije...

 • Patološko kockanje uzroci i posledice

  "Ova je knjiga napisana sa ciljem da bude korisna i razumljiva svima. Trudio sam se da reči budu jednostavne, te da bude jasna i razumljiva i najmlađim čitaocima. Dakle, moj cilj je bio da ova knjiga uđe u vaš dom, bude prijatelj svakom članu vaše porodice i da svako od vas pronađe nešto zanimljivo u vezi sa kockanjem kao patološkom pojavom." Dejan Stanković
  opširnije...

 • Roman "Zbogom kockanje"

  Izašla je nova knjiga Dejana Stankovica ``Zbogom kockanje``. Treća po redu knjiga koja obrađuje temu kockanja i kroz čiju radnju su opisane posledice neumerenog kockanja. Knjiga je napisana po istinitim pričama bivših kockara.
  opširnije...

 • Forum

  Uključite se u diskusije o problemima vezanima za patološkog kockanja, prevenciju patološkog kockanja, i pročitajte ispovesti ostalih članova foruma.
  opširnije...

Arhiva

Policija: Po utakmici se zarađivalo između 150 i 300 tisuća eura

Utorak - 8. Jun 2010.

ZAGREB - Tri organizatora, barem 19 igrača, trenera, sportska direktora i menadžera iz četiri nogometna kluba Prve HNL, više od 300.000 eura primljenog mita za namještene rezultate na najmanje 12 utakmica u zemlji te jedna u Francuskoj, milijuni zarade na kladionicama u Hrvatskoj i inozemstvu.

http://ad.hr.doubleclick.net/click%3Bh%3Dv8/39b3/3/0/%2a/b%3B225111655%3B0-0%3B0%3B38310163%3B2928-180/150%3B36842612/36860490/1%3B%3B%7Eaopt%3D2/1/fb3f/2%3B%7Esscs%3D%3fhttp://www

Sažetak je to uskočko policijske akcije Offside, u kojoj su istražitelji danas rano ujutro krenuli u realizaciju uhićenja 22 osumnjičenih za najmještanje rezultata Prve HNL i prijateljskim međunarodnih utakmica radi ostvarivanja ilegale zarade na kladionicama. Osim spomenutih 12 utakmica iz domaćeg prvenstva, istražitelji sumnjaju da su glavni organizatori , “hrvatski braća Šapina”, Vinko Šaka, Dino Lalić i Admir Suljić uspjeli namjestiti i barem jednu utakmicu dviju afričkih reprezentacija odigranu u Francuskoj. Kladioničarska mafija platila je osmoricu igrača nacionalne vrste i namjestila ishod utakmice.

Godinu dana istrage

Početak istrage u ovom slučaju usljedio je nakon što je nadležno njemačko tužiteljstvo u Bohumu prošle godine iniciralo međunarodnu istragu o namještanjima rezultata nogometnih utakmica.

Policija: Po utakmici se zarađivalo između 150 i 300 tisuća eura

Neki od osumnjičenih su na službenom putu u inozemstvu

Privedene 22 osobe, Butina se čudi: Čitam na internetu da sam uhapšen

Dinamo demantira: Ni Butina, ni bilo tko drugi nije priveden!

Već tada su iz Njemačke “procurile” informacije da je bilo namještanja rezultata i nogometnih utakmica u Hrvatskoj. Međutim, dokaza za to očito nije bilo. No, na temelju razmjenjenih podataka nadležni organi u Hrvatskoj započeli su istragu znajući, čini se, koga trebaju držati na oku, odnosno na mjerama tajnog praćenja i prisluškivanja.

Organizatori, Šaka, Lalić i Suljić, kako ih se sumnjiči, podmićivali su igrače NK Croatia Sesvete, NK Varteksa, NK Međimurja i NK Zadra da se potrude da na određenim utakmicama dođe do određenog rezultata. Mahom su unaprijed dogovarali poraze vlastitih klubova, ponekad i s većom gol razlikom, a bilo je i dogovaranja rezultata na poluvremenu kao i penala. Igrači, a uključeni su bili i trener Sesvećana Goran Jerković i sportski direktor Tomislav Zubak, za to su od organizatora primali mito između 20.000 i 45.000 eura, koje su među sobom dijelili. Ponekad su dobili i bonus isplate u iznosima od oko 2000 eura. Igrači su usto zarađivali i na kladionicama, uplaćujući sami ili preko bliskih osoba na dogovorene rezultate i druge stavke kao što je broj postignutih pogodaka i slično. Tu je, kako ga se sumnjiči, debelo zarađivao i kapetan NK Zadra Jakov Surać, koji je ulagao i po 10.000 kuna na poraze vlastitog kluba, a usto je očito znao i za druge namještene rezultate.

Uplaćivali preko granice

Koliko su ukupno zaradili organizatori za sada je teško reći jer su poveće iznose uplaćivali i na kladionicama izvan granica RH. U svakom slučaju tereti ih se da su od domaćih kladioničara znali na unaprijed dogovorene rezultate znali “dizati” i više od milijun kuna. Procjene USKOK-a kazuju da je u nekim slučajevima čista zarada po utakmici iznosila od 150 do 300 tisuća eura.

Prijava za teške ozljede

Uz njih trojicu, osam igrača, među njima i bivši reprezentativac Jasmin Agić, te trener i sportski direktor Croatie Sesvete terete se za udruživanje u kriminalnu grupu i primanje mita. Tu su tri igrača Varteksa, Miljenko Mumlek, Zoran Ivančić i Andrija Balajić te četiri “međimurca” i jedan menadžer, te Surać iz Zadra.

Zanimljivo je da su igrači već primljen novac od organizatora za namještanje nekoliko utakmica vraćali jer se stvari nisu posložile. Primjerice, pojedini igrači Varteksa nisu pristali na veći poraz od Dinama, a u drugoj je dogovoreni plan “minirao” jedan igrač Međimirja. U jednom slučaju ozbiljno se razmišlja o podizanju kaznene prijave za nanošenje teških tjelesnih ozljeda jer je podmićeni igrač, u namjeri da skrivi naručeni penal, nogom u glavu udario suparničkog igrača i ozbiljno ga ozlijedio.

Po dovršetku krim obrade u policiji uhićene osobe jučer poslijepodne su trebali biti dovedeni na ispitivanje u USKOK-u. No, zbog velikog broja osumnjičenih ispitivanja su se trebala provoditi na raznim lokacijama u Rijeci i Splitu. USKOK je još ranije razmjestio opremu za snimanje i ljude. Ranije je i pripremljena procedura za blokadu imovine osumnjičenika uključujući stanove, kuće, bankovne račune te pokretnine poput brodova i automobila.


Nazad na početnu stranu | Podeli sa prijateljima

© Herc Time 2013. Sva prava zadržana. Design by Nenad Gal powered by Fluid 960 Grid System